Zweryfikowane i sprawdzone firmy

Tradycyjny wypiek ze Śląska

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego - Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj. opolskie | nr tel.: +48 500 367 730 | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360

Specjalizacja przedsiębiorstwa

Stowarzyszenie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego powstało w 2007 roku, tuż po tym, jak wypiek ten otrzymał status produktu regionalnego. Organizacja ta zajmuje się promowaniem owego wyrobu zarówno lokalnie, jak i na skalę krajową, a nawet międzynarodową. Cukiernicy i piekarze dysponujący odpowiednimi uprawnieniami regularnie uczestniczą w festiwalach kuchni regionalnej i bywają na ogólnopolskich wystawach oraz targach. Co ciekawe, stowarzyszenie ustanowiło też nowy rekord Polski w długości swojego flagowego placka drożdżowego.

Kołacz śląski

Kołacz śląski (zwany też kołoczem) to ciasto bazujące na rozczynie, powstałym z mąki, drożdży, mleka i cukru. Dodaje się do niego pozostałe elementy, czyli sól, jajka i dodatkową porcję mąki. Po wyrobieniu, wypiek musi urosnąć, a w międzyczasie można zająć się produkcją posypki, a także wybranego nadzienia. Mogą to być podsmażane jabłka, jak również masa serowa lub makowa. Ciasto to wyróżnia się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale również wielowiekową tradycją. Niegdyś kołacz śląski pełnił nawet rolę pieczywa obrzędowego, wyrabianego na specjalne okazje.

Oferta: Kołacz śląski

Informacje uzupełniające

kolocz.info

kolocz.info

kontaktkolocz.info

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Powiązane wpisy z tej kategorii: